Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче. В него прибавете захарта, натрошената прясна мая и налейте топлата вода. Разбъркайте да се разтвори маята и прибавете жълтъка и щипка сода бикарбонат. Замесете меко и еластично тесто, като в началото бъркате, докато е възможно, а после замесвате.
Разделете тестото на 4 равни топки, оставете топките върху набрашнен плот и ги завийте с чиста кърпа, оставете за 10 минути да се отпусне тестото.
През това време разтопете маслото и смесете с олиото. Отделно смесете натрошеното сирене с белтъка и разбъркайте.
Набрашнете плота обилно с брашно и разточете една от топките на тънка (като за юфка) кора, намажете с мазнина с помощта на четка. Навийте кората на руло, а после завийте на охлюв и оставете настрани, като завивате с кърпа. Така процедирате с всичките топки и оставяте завити за около 5 минути да се отпуснат рулата.
Поставете един от охлювите върху набрашнен плот и отново разточвате на кора с диаметъра на дъното на тавата (32 см). Намажете дъното и стените на тавата с мазнина, поставете кората в нея. Намажете кората отново с масло и поръсете с част от плънката. Така процедирате със всичките 4 охлюва, като последния разточен мажете само с останалата мазнина.
Нарежете питата на малки квадрати и завийте тавата с чиста кърпа. Оставете така покрита за 30 минути, след което поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути, до златисто-кафяв цвят. Извадете питата и завийте с кърпа, оставете така за 10 минути да се задуши.
След което начупете парчетата и се насладете на Катената пита със сирене!
Питата се нарича Катена, защото при точенето, мазането и отново разточването на тестото, става на пластове (катове) като многолистно тесто.