Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Пухкави солени милинки

Пухкави солени милинки

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
37191711
Пухкави солени милинки
Снимка: Кристина Бонева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Може би досега сте ги хапвали сладки, ето защо ви предлагаме една чудна рецепта за вкусни солени милинки"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 пак. суха
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - около 500 - 600 г
  • За заливката
  • галета - 1 ч.л.
  • масло - 1 пак (125 г)
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към леко затопленото прясно мляко се добавя 1 ч.л. захар, 2-3 с.л. брашно и маята.

Разбърква се и се изчаква 10-15 мин маята да шупне.

В отделен съд се разбъркват киселото мляко със содата, яйцето, олиото и солта. Към тях се добавя маяната смес и пресятото брашно.

Омесва се меко тесто и се оставя да втаса за около час.

След което пак се премесва, ако е необходимо, се добавя още малко брашно и се правят топчета малко по-големи от орех.

Нареждат се в намаслена тавичка и се оставят отново да втасат за около час.

Когато милинките са готови за печене, се поръсват с галета и заливат с разтопеното масло, в което са добавени брашното и солта.

Слагат се в студена фурна и едва след това тя се включва на 180 градуса.

Пухкавите солени милинки се пекат около 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: