Начин на приготвяне
Към леко затопленото прясно мляко се добавя 1 ч.л. захар, 2-3 с.л. брашно и маята.
Разбърква се и се изчаква 10-15 мин маята да шупне.
В отделен съд се разбъркват киселото мляко със содата, яйцето, олиото и солта. Към тях се добавя маяната смес и пресятото брашно.
Омесва се меко тесто и се оставя да втаса за около час.
След което пак се премесва, ако е необходимо, се добавя още малко брашно и се правят топчета малко по-големи от орех.
Нареждат се в намаслена тавичка и се оставят отново да втасат за около час.
Когато милинките са готови за печене, се поръсват с галета и заливат с разтопеното масло, в което са добавени брашното и солта.
Слагат се в студена фурна и едва след това тя се включва на 180 градуса.
Пухкавите солени милинки се пекат около 30-40 минути.