Домашна свинска пастърма

Сергей АнчевСергей Анчев
Помощник Готвач
228
82
412
3
06/11/2019
"Ето как винаги да имате вкусно мезе под ръка - пригответе си домашна свинска пастърма, чакането определено си струва "
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 642
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата44
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • свинско месо по 1 - 2 кг /парчета шол, филе може и врат/
  • морска сол - за предпочитане българска
  • пушен червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пастърмата е може би най-старият начин за консервиране на месо. Предимството е, че се прави лесно, има голяма трайност дори и при по-високи температури.

Недостатъци са солеността и дългият период на узряване.

Така че, ако сте решили да правите пастърма, се въоръжете с търпение.

Затрупайте месото със сол и го дръжте 3 денонощия в наклонен съд. Ще отдели доста течност.

След това го почистете и натрийте с пипер и ако искате - с любимите си подправки.

Промушете с връв и оставете свинската пастърма да съхне и узрява на проветриво място без пряка слънчева светлина.

За да стане крехка, домашната свинска пастърма ще му трябват 1-2 месеца.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#227350
Страхотно ми звучи, но били се получила със свинска плешка?
0
0
Kristine Tenova
Kristine Tenova
07.11.2019 22:39
Много е добре, че за направата на тази пастърма не са необходими нито някакви изкуствени овкусетели и консерванти, а само най-обикновена сол и истински подправки
0
0