Заек с ориз и спанак на фурна

07/11/2019
Приготвяне15 мин.
Готвене95 мин.
Общо110 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо655
  • Преглеждания за месеца655
  • Преглеждания за седмицата25
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • заек - 1/2, 700 г почистен, срязан надлъжно през средата
  • ориз - 2 ч.ч. с вместимост 200 мл
  • спанак - 200 - 250 г замразен
  • лук - 1 глава
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • сол - на вкус
  • оцет - 1 с.л.
  • черен пипер - 8 зрънца
  • дафинов лист - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. С кухненска брадвичка разрежете половината заек на големи парчета. Сложете в обилно количество подсолена вода с лъжичка оцет, зрънцата пипер и дафиновия лист, за да се свари за около час на умерен огън.

2. Накълцайте лука и го запържете в олиото до златисто. Добавете ориза и запържете и него, разбърквайки непрестанно.

3. Прехвърлете ориза в тавичка и смесете със спанака - размразен и накълцан.

4. Прецедете бульона от варенето на месото и сипете в тавата от него толкова, колкото изисква съотношението на вида ориз, който използвате - приблизително 3:1.

4. Подредете парчетата заешко месо и печете в загрята на 200 градуса фурна до пълното абсорбиране на бульона.

5. Когато извадите от фурната, покрийте с кърпа заека с ориз, за да почине ястието 10 минути, след това сервирайте.

Добър апетит с тази класика на българската кухня - заек с ориз и спанак на фурна!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
13.11.2019 10:22
много апетитно изглежда
1
0