Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Мариновани зеленчуци в буркани

Мариновани зеленчуци в буркани

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Мариновани зеленчуци в буркани
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
15/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • За общо 5 кг зеленчуци
  • камби
  • чушки - червени пиперки
  • чушки - зелени пиперки
  • карфиол
  • зеле
  • зелени домати
  • гулия
  • хрян - 1 връзка корени
  • За маринатата
  • оцет - 600 мл винен 6%
  • захар - 600 г
  • олио - 150 мл
  • сол - 200 г
  • аспирин - 10 бр.
  • бахар - 1/4 пакет
  • черен пипер - 1/3 пакет
  • дафинови листа - 5 - 6 бр.
  • кервиз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измитите и почистени от семена чушки и камби нарязваме на парченца.

Карфиол накъсваме на розички, а доматите режем на резенчета.

Зелето и кервиза нарязваме на едро, а морковите на шайби.

Ако прибавяме гулия, трябва предварително да я обелим.

Поставяме нарязания зеленчук в широк съд и го посипваме със солта и захарта.

Разбъркваме добре съставките и покриваме със стреч фолио. Оставяме зеленчуците да престоят 24 часа в хладно помещение.

На следващия ден ги пресипваме в съд за съхранението - трилитрови буркани, бидонче, кофа с капак или пък дървено каче.

Отцеждаме отделилата се течност и я смесваме с оцета в емайлирана тенджера.

Прибавяме подправките и след като маринатата заври, отстраняване съда от котлона и го оставяме да се охлади.

Олиото загряваме в съд, като прибавяме коричка хляб в него.

След като са охлади, го смесваме с марината.

Стритият аспирин разтваряме в малко студена вода. Изсипваме го в маринатата, която задължително трябва да е студена.

С нея заливаме зеленчуците, независимо в какъв съд са, като ги разбъркваме всеки ден през първата седмица.

Маринованите зеленчуци в буркани са готови за 8-12 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: