Селска яхния от леща в гювеч

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф81924611201
02/12/2019
"Най-вкусната леща, типично по селски, се прави ето така "
Приготвяне15 мин.
Готвене55 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо343
  • Преглеждания за месеца342
  • Преглеждания за седмицата67
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме лещата. Накисваме я в червеното вино за една нощ.

Зеленчуците праз, лук, морков и целина нарязваме на ситни кубчета. Скилидките чесън обелваме и нарязваме на тънки шайби.

Наситнените зарчета сланина се разтопяват с малко от растителната мазнина.

В тях запържваме до златисто праза и лука.

Накиснатата леща заливаме с месния бульон. Към нея добавяме запържените зеленчуци, морковите, целината, сухата пиперка, чубрицата, червения пипер и чесъна.

Лещата къкри на огъня 25 минути.

Яхнията се прехвърля в глинен гювеч.

Към ястието добавяме доматената салца, сол на вкус, клончето чубрица и 1-2 стръкчета мащерка.

Гювеча поставяме в студена фурна. Печем на 220 градуса в първите 20 минути, след което температурата се намаля до 180 градуса.

По време на запичане следим ястието да не изври течността. Ястието трябва да е по-гъсто, все пак готвим яхния.

За чесновия сос стриваме скилидки чесън с щипка сол в хаванче. Доливаме с винен оцет и подправяме с пушен пипер на люспи.

Поднасяме топла, гарнирана с чесновия сос, черен пипер на вкус и люта пиперка.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
03.12.2019 10:12
Цитирам "Разликата между кулинария и готвене знаетеле каква е, все едно като художник и бояджия"
Вие не готвите и не боядисвате, а сте уникален кулинар и художник.
0
0
Йорданка Тасева
Браво, радост за окото! :)
0
0