Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме лещата. Накисваме я в червеното вино за една нощ.
Зеленчуците праз, лук, морков и целина нарязваме на ситни кубчета. Скилидките чесън обелваме и нарязваме на тънки шайби.
Наситнените зарчета сланина се разтопяват с малко от растителната мазнина.
В тях запържваме до златисто праза и лука.
Накиснатата леща заливаме с месния бульон. Към нея добавяме запържените зеленчуци, морковите, целината, сухата пиперка, чубрицата, червения пипер и чесъна.
Лещата къкри на огъня 25 минути.
Яхнията се прехвърля в глинен гювеч.
Към ястието добавяме доматената салца, сол на вкус, клончето чубрица и 1-2 стръкчета мащерка.
Гювеча поставяме в студена фурна. Печем на 220 градуса в първите 20 минути, след което температурата се намаля до 180 градуса.
По време на запичане следим ястието да не изври течността. Ястието трябва да е по-гъсто, все пак готвим яхния.
За чесновия сос стриваме скилидки чесън с щипка сол в хаванче. Доливаме с винен оцет и подправяме с пушен пипер на люспи.
Поднасяме топла, гарнирана с чесновия сос, черен пипер на вкус и люта пиперка.
Да ви е сладко!
Коментари
Вие не готвите и не боядисвате, а сте уникален кулинар и художник.