Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Селска яхния от леща в гювеч

Селска яхния от леща в гювеч

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Селска яхния от леща в гювеч
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
02/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Най-вкусната леща, типично по селски, се прави ето така"

Необходими Продукти

  • леща - 400 г
  • пушени гърди - 70 г, нетлъсти
  • сланина - 80 г
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава, по - голяма
  • целина - 1 с.л.
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр., суха (червена)
  • доматена салца - 1 к.ч.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • чесън - 6 скилидки
  • растителна мазнина - 4 - 5 с.л.
  • червено вино - ¾ л.
  • бульон - 1 л. месен или костен
  • червен пипер - 1 ч.л., равна
  • чубрица - клонче
  • чубрица - 1 с.л., стрита
  • мащерка - 1 - 2 стръкчета
  • сол - на вкус
  • люти чушки - 1 суха
  • За чесновия сос
  • чесън - 5 скилидки
  • оцет - 6 с.л.
  • пушен лют пипер - 1 - 2 щипки (на люспи)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме лещата. Накисваме я в червеното вино за една нощ.

Зеленчуците праз, лук, морков и целина нарязваме на ситни кубчета. Скилидките чесън обелваме и нарязваме на тънки шайби.

Наситнените зарчета сланина се разтопяват с малко от растителната мазнина.

В тях запържваме до златисто праза и лука.

Накиснатата леща заливаме с месния бульон. Към нея добавяме запържените зеленчуци, морковите, целината, сухата пиперка, чубрицата, червения пипер и чесъна.

Лещата къкри на огъня 25 минути.

Яхнията се прехвърля в глинен гювеч.

Към ястието добавяме доматената салца, сол на вкус, клончето чубрица и 1-2 стръкчета мащерка.

Гювеча поставяме в студена фурна. Печем на 220 градуса в първите 20 минути, след което температурата се намаля до 180 градуса.

По време на запичане следим ястието да не изври течността. Ястието трябва да е по-гъсто, все пак готвим яхния.

За чесновия сос стриваме скилидки чесън с щипка сол в хаванче. Доливаме с винен оцет и подправяме с пушен пипер на люспи.

Поднасяме топла, гарнирана с чесновия сос, черен пипер на вкус и люта пиперка.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Привет! Към яхнията се добавя 1 л. бульон, както съм упоменала в съставките. наливаме виното, доматената салца и растителната мазнина. Те са достатъчни. Поздрави!
19.01.2020 17:20
Todor Stavrev
Todor Stavrev
Извинете, искам да попитам колко вода слагате когато варите лещата и после когато се пече добавя ли се още?
19.01.2020 14:38
Н.Акифова
Н.Акифова
Цитирам "Разликата между кулинария и готвене знаетеле каква е, все едно като художник и бояджия"
Вие не готвите и не боядисвате, а сте уникален кулинар и художник.
03.12.2019 10:12
1
Покажи всички подкоментари
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
Браво, радост за окото! :)
03.12.2019 09:33
1
Покажи всички подкоментари