Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Карантия»Мезета»Пържени воденички с лук

Пържени воденички с лук

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
10/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"Като ги гледаме тези пържени воденички с лук, направо ни идва да си сипем едно"

Необходими Продукти

  • пилешки воденички - 300 - 350 г почистени
  • лук - 2 - 3 стръка, пресен
  • масло - 3 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки или на вкус
  • бяло вино - 3 - 4 с.л. сухо
  • сол - на вкус
  • лимон - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тъй като пилешките воденички представляват мускул и има риск да станат жилави, препоръчително е да ги сварим предварително, за да са мекички.

Варят се на слаб до умерен огън около 1 час или повече в зависимост от това дали са от домашно или купешко пиле или дали са от млада или по- възрастна птица. Най-добре ще установите кога са готови, като ги пробвате.

За да запържите воденичките и да сътворите от тях чудно вкусно мезе, загрейте маслото и зехтина и в тях първо сложете лука, нарязан на тънки парченца, заедно със зелените перца. Аз използвам пресен лук с леко оформена вече глава, а не от най-тънкия, затова понякога и един стрък ми е достатъчен.

Когато лука поомекне сложете воденичките, като ги изваждате от бульона с решетъчна лъжица и директно прехвърляте в тигана. Не се отцеждат предварително, за да не изсъхват.

По желание може да се нарежат на по-малки парченца или ленти.

Посолете, овкусете с черния пипер и пържете, докато лукът стане златист, а воденичките също започнат да придобиват загарче. Тогава сложете виното и гответе мезето до изпаряването му.

Поднесете вкусното и лесно мезе от пържени воденички с лук, като върху порцията изстискате сока от половин лимон или просто го поставите отстрани, за да си слага всеки според вкуса.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А къде се слага виното, че не разбрах?...
18.09.2022 19:32
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Няма рецепта какво да се коментира ?
Къде сте я наврели тази рецепта си е ваша работа
Реклами да искаш
04.01.2022 19:42
1