Постна содена питка (Божа погача)

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
334
3k
2k
976
4
15/12/2019
"Има содени питки и изпробвани содени питки, като за вашия празник избираме да е от сполучливите."
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо16 715
  • Преглеждания за месеца132
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • брашно - 550 г
  • газирана вода - 350 мл
  • сол - 1 с.л. (равна)
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л. (прясно изцеден)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и оформете кладенче. Прибавете солта, захарта, олиото, оцета и газираната вода, която е добре да е леко затоплена или поне да е на стайна температура.

В прясно изцеден лимонов сок угасете содата и прибавете и нея. Първоначално бъркайте с лъжица, като вземате по малко от брашното.

Щом стане трудно да се бърка, прехвърлете върху набрашнен плот и доомесете с ръце меко, нелепнещо тесто.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете да си почине 20-30 минути. След това откъснете малка част от тестото, то ще послужи за украса.

В тази питка задължително присъства и паричка. Измийте я добре и увийте в алуминиево фолио. Поставете я в тестото и го разстелете в предварително намазана с олио тавичка с диаметър 26-28 см.

От заделеното тесто направете фигурки (житен клас, животно, грозд, слънце) или каквото пожелаете. Тези фигурки се наричат за здраве, берекет и плодородие.

С помощта на две вилици направете първо кръст върху цялата повърхност на погачата, като прищипвате и леко изтегляте нагоре.

След това я надупчете с вилица и подредете отгоре направените фигурки.

Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30-35 минути.

След изпичане покрийте содената питка с памучна кърпа за 10 минути, за да омекне коричката. После извадете и охладете върху решетка.

Весели и светли рождествени празници!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар