Начин на приготвяне
Нарежете телешкото месо на едри парченца и го оваляйте в 20 г зехтин, черен пипер и щипка сол. Оставете да се отпусне на стайна температура.
Нарежете главата лук на ситно и запържете в останалия зехтин и маслото на слаб огън до омекване.
През това време загрейте тиган с малко мазнина на силен огън. Запечатайте телешките хапки до златисто и сипете оцета. Разбъркайте хубаво, за да се смесят соковете на месото с киселината.
Когато лукът омекне, сипете брашното, увеличете котлона и запържете за минутка. Добавете месото и хляба (натрошен или на кубчета - така или иначе ще се напои и разпадне при варенето) и бъркайте още минута, след това налейте бирата и гответе под капак 20 минути на умерен огън.
Нарежете моркова на кръгчета и го сложете в ястието. Прибавете и всички подправки плюс горчицата и още малко от черния пипер. Ако искате повече сос, може да сипете и малко водичка. Тук е моментът да сложите и доматеното пюре, ако желаете (но не присъства в оригиналната рецепта). Задушете отново за 1 час или докато месцето стане много крехко. Капакът на тенджерата трябва да е плътно затворен, а от време на време се разбърква и наглежда, за да не загори.
Готовото телешко по белгийски поднесете горещо, поръсено със свеж магданоз и гарнирано по желание с пържени картофки.
Това е и традиционният начин, по който се поднася, но тук наблягам на самото ястие за това телешко задушено, защото картофките всеки знае как да си ги приготви.
Ароматно и невероятно вкусно!
Коментари