Постна зимна мусака

23/12/2019
"Постна е, но пък толкова вкусна - страхотна зимна мусака, която прибавяме към любимите си рецепти веднага "
Приготвяне30 мин.
Готвене70 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 022
  • Преглеждания за месеца486
  • Преглеждания за седмицата32
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Идеята за тази невероятна мусака взех от една гръцка рецепта. Там е направена с патладжани, а заливката е от Bешамел с пармезан. Аз я направих да е във възможно по-български вариант и да е постна, като също представям вариант и за нормална заливка за мусака. Единствено оставих автентична плънката от леща, това си личи и по подправките риган и джинджифил, които по принцип не са типични в традиционната българска кухня. Не ги пропускайте и опитайте нещо различно с тази вкусна постна мусака, много подходяща за зимните дни.

Ето и как се приготвя:

1. Лещата се накисва за 1 час в студена вода.

2. Лукът, чесънът и чушката се кълцат на ситно и слагат да се запържат в 50 г от мазнината. Нужно е съвсем леко да омекнат. Добавят се доматите, обелени и на кубчета. Тук е моментът и за течността - 200-250 мл хубаво червено винце, но ако строго постите, може да го пропуснете и налеете вода, тъй като някои твърдят, че не се употребява алкохол при пости, макар виното да е с растителен произход.

3. Слага се сол на вкус, риган, джинджифил и черен пипер и се готви 5 минути на отворен капак и още 15 захлупен плътно.

4. През това време картофите се обелват и нарязват на шайби. Овалват се в зехтин или олио и сол и се подреждат в намазнена тавичка. Пекат се на 180 градуса около 20 минути, само да поомекнат. Може да се приготвят и в уред на пара (както е в моят случай).

5. Лещата се отцежда и сварява до полуготовност, след това отново се отцежда и слага при зеленчуците за плънката точно след 20-тата минута. Готвенето продължава още 5 минути (добавя се малко водичка, ако е нужно) докато лещата набъбне и течността се редуцира. Зависи от вида на лещата, затова си я пробвайте.

6. Лещената плънка се сипва върху картофите и се заравнява. Почти не трябва да има течност.

7. Фурната се загрява на 200 градуса.

Приготвя се вид постен бешамел за заливка, като брашното се запържва в зехтина, налива се топло бадемово мляко на струйка и се бърка, докато се сгъсти и стане гладък крем. Подправя се с индийско орехче, бял пипер и сол и се добавя тофу. С тази смес се залива мусаката и пече до златиста коричка.

За класически непостен вариант се разбиват яйцата с щипка сол, двата вида мляко, сода и брашно. Настъргва се вътре твърдото ароматно сирене, например пармезан. Може и кашкавал, но да е добре узрял.

Постната зимна мусака се залива и пече до златиста коричка около 15-20 минути.

Трябва да сте се уверили, че преди този последен етап лещата ви е почти готова, за да не остава сурова и хрупаща. По-добре да я преготвите и да се слее с плънката, отколкото да остане твърда.

Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар