Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Постна зимна мусака

Постна зимна мусака

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Постна зимна мусака
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
23/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Постна е, но пък толкова вкусна - страхотна зимна мусака, която прибавяме към любимите си рецепти веднага"

Необходими Продукти

  • картофи - 350 г
  • леща - 200 г
  • лук - 1 глава (200 г почистен)
  • чушки - 150 г зелена
  • домати - 400 г
  • чесън - 3 скилидки
  • праз - 50 г
  • олио - 60 мл
  • риган - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л. или на вкус
  • сол - на вкус
  • джинджифил - 1/3 ч.л. на прах (по желание)
  • вино - 200 мл червено (по желание, за не постещите)
  • Постна Заливка
  • зехтин - 40 мл
  • брашно - 40 г
  • бадемово мляко - 500 мл. (или от спелта)
  • сол - 1 ч.л.
  • бял пипер - 1 щипка
  • индийско орехче - 1 щипка
  • тофу - 120 г
  • за непостна заливка
  • яйца - 2 бр. големи
  • кисело мляко - 300 г
  • прясно мляко - около 100 мл.
  • брашно - 2 с.л. с малко връхче
  • сода бикарбонат - 2 щипки
  • пармезан - 120 г (или друго твърдо сирене)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Идеята за тази невероятна мусака взех от една гръцка рецепта. Там е направена с патладжани, а заливката е от Бешамел с пармезан. Аз я направих да е във възможно по-български вариант и да е постна, като също представям вариант и за нормална заливка за мусака. Единствено оставих автентична плънката от леща, това си личи и по подправките риган и джинджифил, които по принцип не са типични в традиционната българска кухня. Не ги пропускайте и опитайте нещо различно с тази вкусна постна мусака, много подходяща за зимните дни.

Ето и как се приготвя:

Лещата се накисва за 1 час в студена вода.

Лукът, чесънът и чушката се кълцат на ситно и слагат да се запържат в 50 г от мазнината. Нужно е съвсем леко да омекнат. Добавят се доматите, обелени и на кубчета. Тук е моментът и за течността - 200-250 мл хубаво червено винце, но ако строго постите, може да го пропуснете и налеете вода, тъй като някои твърдят, че не се употребява алкохол при пости, макар виното да е с растителен произход.

Слага се сол на вкус, риган, джинджифил и черен пипер и се готви 5 минути на отворен капак и още 15 захлупен плътно.

През това време картофите се обелват и нарязват на шайби. Овалват се в зехтин или олио и сол и се подреждат в намазнена тавичка. Пекат се на 180 градуса около 20 минути, само да поомекнат. Може да се приготвят и в уред на пара (както е в моят случай).

Лещата се отцежда и сварява до полуготовност, след това отново се отцежда и слага при зеленчуците за плънката точно след 20-тата минута. Готвенето продължава още 5 минути (добавя се малко водичка, ако е нужно) докато лещата набъбне и течността се редуцира. Зависи от вида на лещата, затова си я пробвайте.

Лещената плънка се сипва върху картофите и се заравнява. Почти не трябва да има течност.

Фурната се загрява на 200 градуса.

Приготвя се вид постен бешамел за заливка, като брашното се запържва в зехтина, налива се топло бадемово мляко на струйка и се бърка, докато се сгъсти и стане гладък крем. Подправя се с индийско орехче, бял пипер и сол и се добавя тофу. С тази смес се залива мусаката и пече до златиста коричка.

За класически непостен вариант се разбиват яйцата с щипка сол, двата вида мляко, сода и брашно. Настъргва се вътре твърдото ароматно сирене, например пармезан. Може и кашкавал, но да е добре узрял.

Постната зимна мусака се залива и пече до златиста коричка около 15-20 минути.

Трябва да сте се уверили, че преди този последен етап лещата ви е почти готова, за да не остава сурова и хрупаща. По-добре да я преготвите и да се слее с плънката, отколкото да остане твърда.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: