Точени банички (стъпка по стъпка)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
878
7k
3k
1k
1
05/01/2020
"Стъпка по стъпка се приближаваме към тези вкусни пухкави банички "
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 104
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 750 + още за доомесването, ако се налага
  • газирана вода - 300 мл студена
  • олио - 130 мл за потапяне на тестото
  • масло - 120 г
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сусам - 1 с.л., по желание
  • За плънката
  • сирене - 160 г, твърдо
  • белтъци - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресяваме два пъти брашното със солта. За целта използваме брашно на София Мел за баници.

Правим кладенче, в което изсипваме газираната студена вода, оцета и около 50 мл / 3-4 с.л./ от олиото.

Тайната на лесното дърпане на корите е в мазнината и оцетът. Той прави тестото еластично и лесно за разточване.

Замесвам меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете ви.

Нарязваме го на малки късчета, от които се оформят топчета. Моите излязоха осем броя, но по-големи.

Можете да ги разполовите и да направите по-малко по големина банички.

Всяко от тях поставяме в съд с растителна мазнина за около 40 минути, като ги покриваме с кърпа.

След като тестото си почине и поеме от мазнината, се изважда по един брой, другите се покриват.

След като тестото почине и попие от мазнината, изваждаме топче от него, като отново покрием останалите, за да не се образува коричка по тях.

Разточваме с точилка внимателно и поизтегляме с ръка краищата до тънка прозрачна кора. Ако някъде се прокъса, не се притеснявайте, не е проблем. Колкото по-тънко се издърпва тестото, толкова по-тънки ще бъдат корите за точените банички.

Оформя се на правоъгълник и се намазва обилно с разтопено масло.

Сиренето настъргваме на едро ренде и го смесваме с добре разбитите белтъци.

Посипваме от сместа равномерно по повърхността.

Прехлупваме листа като плик от четирите краища и оформяме баничката.

Намазваме ги обилно с разтопено масло и поръсвам със сусам.

Подреждаме точените банички в плоска тава (тази от фурната), покрита с хартия за печене.

Печем се на 200 градуса за около 20 -25 минути до готовност и златиста коричка.

На дъното на фурната поставям купичка с вода.

Гарнирани с домашно квасено мляко, удоволствието е пълно с тези точени банички (стъпка по стъпка) .

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар