Начин на приготвяне
Нарязваме главата лук на ситно и запържваме в малко мазнина. Добавяме каймата и запържваме отново.
Добавяме подправките и ориза. Ако киселото зеле и сокът са по-солени, дори не добавям сол в плънката.
Когато оризът стане стъклен, сваляме от котлона.
В средата на всяко листо слагаме по една лъжица от плънката и завиваме.
Всички завити сарми поставяме на дъното на съда за бавно готвене, който предварително сме намазали с мазнина. Подреждаме зелевите сарми плътно една до друга на един или два реда.
Отново добавяме малко мазнина. Слагаме няколко листа дафинов лист и залива с зелев сок, докато сармите се покрият.
Включваме уреда на бавна степен и оставяме да се готви за около 8-9 часа.
Когато са готови сармите, приготвяме на котлона сос, като запържим в малко мазнина препечено брашно и добавим кисело мляко и или заквасена сметана и малко от соса, в който са се варили сармите.
Поднасяме сармите в крокпот залети със соса. По желание преди това може малко да ги запечем.