Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Карантия»Вкусен свински дроб без пържене

Вкусен свински дроб без пържене

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865773487851
Вкусен свински дроб без пържене
Снимка: Румяна Стоянова
1 / 4
20/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Свински дроб, приготвен на фурна - вкусотия до няма и къде"

Необходими Продукти

  • свински дроб - 1 кг
  • лук - 2 средно големи глави
  • сол - на вкус
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре свинския дроб и го подсушаваме. Нарязваме го на средно едри парчета /около 3-4 хапки в готов вид/.

Слагаме парчетата дроб в купа и ги заливаме с олио, да покрие дроба. Оставяме го така да престои поне 30 мин, преди да изпечем.

Взимаме си подходяща тава, отцеждаме свинския дроб от олиото и го нареждаме в нея.

Не слагаме допълнително мазнина - тази, която е по дроба, е достатъчна! Престоят на дробчето в олиото го прави по-крехък.

Друго нещо, което е хубаво да знаете, е да не солите дроба предварително, защото солта го стяга и го прави твърд.

Слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 20 минути. През това време си почистваме лука от люспите и го режем на полумесеци. Посоляваме го добре и леко намачкваме с ръка, за да поеме солта.

По време на печене разбъркайте 2-3 пъти вашия дроб, за да се изпече равномерно от всички страни.

Когато е полуготов свинския дроб на фурна, го изваждаме, поръсваме с осоления лук, разбъркваме добре и го връщаме за 5-6 минутки, същите градуси, докато се запече и зачерви и лукът.

Свинският дроб без пържене може да се поднесе като основно или мезе. При нужда всеки си посолява порцията, макар че дробът си поема от солта на лука!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: