Начин на приготвяне
Измиваме добре свинския дроб и го подсушаваме. Нарязваме го на средно едри парчета /около 3-4 хапки в готов вид/.
Слагаме парчетата дроб в купа и ги заливаме с олио, да покрие дроба. Оставяме го така да престои поне 30 мин, преди да изпечем.
Взимаме си подходяща тава, отцеждаме свинския дроб от олиото и го нареждаме в нея.
Не слагаме допълнително мазнина - тази, която е по дроба, е достатъчна! Престоят на дробчето в олиото го прави по-крехък.
Друго нещо, което е хубаво да знаете, е да не солите дроба предварително, защото солта го стяга и го прави твърд.
Слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 20 минути. През това време си почистваме лука от люспите и го режем на полумесеци. Посоляваме го добре и леко намачкваме с ръка, за да поеме солта.
По време на печене разбъркайте 2-3 пъти вашия дроб, за да се изпече равномерно от всички страни.
Когато е полуготов свинския дроб на фурна, го изваждаме, поръсваме с осоления лук, разбъркваме добре и го връщаме за 5-6 минутки, същите градуси, докато се запече и зачерви и лукът.
Свинският дроб без пържене може да се поднесе като основно или мезе. При нужда всеки си посолява порцията, макар че дробът си поема от солта на лука!
Добър апетит!