Начин на приготвяне
Овесени ядки се накисват в малко топла вода и разбъркваме да се получи като кашичка.
Червена леща се накисва със студена вода за 4-5 часа или за 1 нощ.
Отцежда се и сипваме в блендер или чопър.
Добавя се сол, червен пипер, доматено пюре, нарязан лук и кашата от овесени ядки.
Накрая прибавяме и няколко стръка магданоз, кимион и обелени скилидки чесън към сместа за зеленчукови кюфтета.
Всичко се смила, нека да е по-наедро. Отваря се капакът на каната, сипва се сместа в купа и прибавяме едно яйце, за да спой добре продуктите.
С лъжица се оформят кюфтенца от леща върху хартия за печене, отгоре се сплескват.
Печем в загрята фурна 180°C около 20-22 минути.
Оставят се за кратко в тавата и изваждаме кюфтетата от леща и овесени ядки в чиния.
Вкусно и здравословно!