Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка 65 години стъпка по стъпка

Питка 65 години стъпка по стъпка

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84734453
Питка 65 години стъпка по стъпка
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Ето така се прави питка, достойна за посрещане на годишнини"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • олио - 5 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • вода - 200 мл хладка
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2/3 с.л.
  • сирене - 200 г, по желание
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти и помещението трябва да са топли. Затова продуктите си ги изваждам от хладилника предния ден.

Активирам в купа маята, натрошена с ръка, добавям към нея захарта, 2 с.л. брашно и 150 мл от смесените вода и прясно мляко - заедно.

Оставям във студена фурна, докато се активира маята и стане на шупли. Увеличава размера си до изпълване на купата. През това време си пресявам брашното и го разделям на две приблизително.

В купата, където ще омесвам тестото, сипвам половината брашно и добавям към него и солта. Леко смесвам.

Отделно смесвам в друга купа течните съставки: олиото, яйцата, киселото мляко, смесените вода и прясно мляко и пак малко с вилица или бъркалка ги разбивам леко.

Когато маята е шупнала, я добавям към брашното със солта и към тях сипвам и готовата активирана мая.

Започвам смесването на всички съставки отначало с лъжица и постепенно, като се сгъсти, продължавам с ръка. Докато омесвам, си добавям по малко от останалата половина брашно. Когато тестото вече се събере на топка, удрям 100 пъти в плота.

Омазнявам с олио купата, в която съм месила тестото, и връщам топката готово омесено тесто. Обръщам топката тесто в омазнената купа и покривам със стреч фолио. Оставям за около час отново в студена фурна да втасва, като го покривам и с кърпа.

Когато изпълни цялата купа и излезе над нея, тестото е готово за оформяне. Слагам брашно на плота и доомесвам още малко тестото. Оформям всеки път по различен начин.

За оформянето много често правя топки, разточвам на кръгове и омазнявам между тях с олио обилно. Поставям няколко такива кори, да речем 5 омазнени между тях с олио и после режа на 8 триъгълника. Между корите също след олиото може и натрошено сирене да се добави.

Тях навивам на кифли откъм широката им част, внимателно. Помежду им, ако има място, слагам малки топки, или с други форми оформям питките си.

След оформянето в тавата на питката оставям за второ втасване около 25 минути. Когато е увеличила достатъчно обема си, намазвам с яйчената смес. От яйцата в началото отделям 2 жълтъка за намазване на питката, като им добавям няколко капки олио и няколко капки прясно мляко.

Поръсвам погачата със суров сусам и пека. Пека 20- 25 минути в леко затоплена фурна на горен и долен реотан, на ниското ниво на скарата.

Покривам с алуминиево фолио, за да не прегори отгоре, и включвам само на долен още 15 минути.

Изваждам питката и я оставям няколко минути, после на скара, за не се задуши.

От това тесто направих 1 средна и две малки питки.

Друг път само една голяма питка стъпка по стъпка.

Питката е много сполучлива и вкусна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: