Плетен картофен пай

01/02/2020
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо604
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава сипваме брашното и оформяме кладенче. Върху брашното се поръсва сол, а в средата се налива топло прясно мляко, захар, олио, яйцето, от което отделих половината жълтък за намазване и суха мая.

Разбърква се добре с вилица и се загребва от брашното, докато се получи топка тесто.

На плот, поръсен с малко брашно, се измесва средно меко тесто. Прехвърля се в купа, покриваме с кърпа и оставяме да удвой обема си на топло.

Разточва се кръгла кора около 30 см. С нож се нарязва на малки ленти по краищата /виж снимката/.

Лентите се сплетат, като се кръстосват. Средата се набожда с вилица. Сваряват се два средни картофа, отцедени се намачкват с вилица. Добавя се настърган кашкавал, чубрица, нарязани пера зелен лук, кисела краставичка и сол на вкус.

Прибавя се и майонеза, разбъркваме добре продуктите. Сипваме плънката в средата и с лъжица се заравнява соленият пай. Най-лесно е да се разточи и сплете върху хартия за печене, а после се пренася в тава.

Разбива се отделеният жълтък с малко олио и прясно мляко, намазваме плетения картофен пай по края.

Печем картофения пай в загрята фурна 180°C до готовност-20-25 минути.

Изважда се и сервира!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар