Начин на приготвяне
Разрязвам на половинки 3 патладжана, с лъжичка издълбавам средата, която се запазва. Намазах зеленчуковите лодки със зехтин, за да не изсъхнат.
В тиган загрявам 1 с.л. олио от авокадо и запържвам 1 глава лук, нарязан на ситно, 2 скилидки счукан чесън и 500 г телешка кайма от бут.
Добавят се 1 ч.л. риган, сол, черен пипер, пушена паприка, кимион.
След като леко се запържи, добавям 2 с.л. доматено пюре, 100 мл бяло вино и 100 мл течна сметана.
След като течността леко се изпари, гася котлона, пълня половинките патладжани и редя в тавичка за печене.
Отгоре настъргах овче малтийско сирене и наредих слънчеви домати в зехтин и люто чушле от буркан.
Поръсих с още риган, покрих с фолио така приготвените пълнени патладжани.
Пълнените патладжани по гръцка кето рецепта се пекат на 200 градуса за 35 мин.
След това фолиото се маха и се допичат се още 15 мин. за да имаме и вкусно печено сирене върху тях.
Източник: Mira Rumenova - Кулинарна мрежа