Начин на приготвяне
Размразете скумрията и изплакнете обилно под студена течаща вода. Ако желаете, отрежете главата, перките и опашката.
В купа смесете сол, черен пипер и риган.
Обелете лука от люспите и нарежете на пръстени.
Измийте праза под течаща вода и нарежете зелените листа и бялата част на половина по дължина и нарежете на тънки полукръгчета.
Разбъркайте и двата лука, леко поръсени с растително масло.
Изплакнете домата, отстранете стъблото с остър нож и нарежете единия домат на тънки филийки. Другите два - на ситно нарежете и добавете към сместа с двата вида лук.
Нарежете лимона на кръгчета (ще използваме едната половина от лимона за рибата).
Нарежете парче фолио достатъчно да да увиете рибата.
Подгответе фолио и за другата риба.
Леко поръсете фолиото с олио и сложете половината лук.
Сложете половината домат върху лука. Леко посолете зеленчуците, като добавите и черен пипер.
Намажете двете скумрии с останалото масло и втрийте сухите подправки върху тях.
Сложете рибата върху зеленчуците, поръсете всяка със сок от лимон. Направете прорези върху всяка риба и сложете резените лимон и домат.
Правим същото и с другата риба.
Фиксирате добре фолиото и пъхнете рибата във фолио във фурната за около четиридесет минути на 180°C.
Четиридесет минути по-късно извадих вкусната печена риба, разгънах внимателно фолиото, включих горната скара и я изпратих обратно във фурната за още 15 минути леко да се запече.
Добър апетит с тази вкусна скумрия на фурна с праз лук!