Начин на приготвяне
Сипете в тенджера млякото, сметаната, алкохолната напитка с дъх на анасон и 140 г от захарта. Ако обичате много сладко, може да си добавите и повече. Загрейте на умерен огън, докато заври, като внимавате млякото да не изкипи.
Сложете кората от лимон, само жълтата част. Разцепете канелата на две и също добавете към млечната смес.
Сложете ориза, без да го премивате предварително, само леко изплакнете. Хубаво е да си отпусне нишесте в оризовия десерт, за да стане кремообразен. Идеалният сорт за целта е всеки, който е подходящ за ризото.
Варете 35 минути под капак на 95-100 градуса. От време на време отваряйте капака и разбърквайте.
Готовото мляко с ориз трябва да остане по-течно, то впоследствие ще си стегне. Отстранете канелата и цитрусовата кора и разсипете в купички.
Оставете десерта тип сутляш да изстине за 15-20 минути - не напълно. Поръсете със захар и я стопете с кухненска горелка, така че да се образува хрупкава карамелена коричка.
Поднесете това мляко с ориз в астуриански стил, докато е още леко топло или изстинало на стайна температура.
Да ви е сладко!