Начин на приготвяне
Веган вкусни пролетни кюфтенца от леща, спанак и лапад, подходящи за великденските пости, диетично меню, пикник и др.. Чудесно разнообразие в здравословната кухня!
Накисваме измитата кафява леща поне за половин час. След това я сваряваме в две чаши вода, с половин кафена лъжичка сода за хляб (за по-бързо увиране).
След като е готова, дръпваме тенджерката от котлона и оставяме лещата да изпие излишната вода – ако има такава.
Измиваме прясно набраните зеленини и ги нарязваме на ситно.
Попарваме с гореща вода спанака, киселеца, лапада и след няколко минути го отцеждаме. Прибавяме ги към лещата заедно с нарязаните перца пресен лук и чесън, магданоз.
Сипваме 3 супени лъжици овесени ядки (фини) и 1-2 с.л. пълнозърнесто брашно. Подправяме с 1 равна чаена лъжичка (на вкус), 1 супена лъжица зехтин, ½ равна ч.л. смлян кимион, ½ кафена лъжичка черен пипер и ½ ч.л. сушен и стрит градински джоджен. Хубаво разбъркваме с ръка всички съставки за вкусните кюфтета от леща (ако се налага, добавяме още малко пълнозърнесто брашно).
Започваме да си оформяме зеленчуковите кюфтенца и подреждайки ги в тавата върху хартията за печене. От тази смес се получават около 14 - 15 броя веган кюфтета.
Печем във фурната на 180 градуса за около 20 минути. По време на печенето може да завъртим тавата 1-2 пъти.
Когато ги извадим готови от фурната, е много важно да ги оставим няколко минутки да се отвърнат, за да можем с лекота да ги отделим от хартията.
Поднасяме кюфтетата от леща и спанак топлички гарнирани с пролетна зелена салата с маслини Каламата!
Чудно Вкусно!