Кюфтета от леща и спанак

Кюфтета от леща и спанак9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
14
"По-различни и по-полезни кюфтенца от леща и спанак - горещо препоръчваме"

Необходими Продукти

  • кафява леща - 1 ч.ч.
  • спанак - 2 шепи листа
  • киселец - 7 - 8 листа
  • лапад - 5 - 6 листа
  • пресен лук - перца от няколко стръка
  • пресен чесън - няколко перца
  • магданоз - 1/3 връзка, без дръжките
  • овесени ядки - 3 с.л. фини
  • пълнозърнесто брашно - 1 - 2 с.л.
  • джоджен - ½ ч.л. , сушен стрит
  • черен пипер - ½ к.л.
  • кимион - ½ равна ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • сода за хляб - 1/3 ч.л., равна
  • вода - 2 ч.ч.
  • хималайска сол - 1 равна ч.л., на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Веган вкусни пролетни кюфтенца от леща, спанак и лапад, подходящи за великденските пости, диетично меню, пикник и др.. Чудесно разнообразие в здравословната кухня!

Накисваме измитата кафява леща поне за половин час. След това я сваряваме в две чаши вода, с половин кафена лъжичка сода за хляб (за по-бързо увиране).

След като е готова, дръпваме тенджерката от котлона и оставяме лещата да изпие излишната вода – ако има такава.

Измиваме прясно набраните зеленини и ги нарязваме на ситно.

Попарваме с гореща вода спанака, киселеца, лапада и след няколко минути го отцеждаме. Прибавяме ги към лещата заедно с нарязаните перца пресен лук и чесън, магданоз.

Сипваме 3 супени лъжици овесени ядки (фини) и 1-2 с.л. пълнозърнесто брашно. Подправяме с 1 равна чаена лъжичка (на вкус), 1 супена лъжица зехтин, ½ равна ч.л. смлян кимион, ½ кафена лъжичка черен пипер и ½ ч.л. сушен и стрит градински джоджен. Хубаво разбъркваме с ръка всички съставки за вкусните кюфтета от леща (ако се налага, добавяме още малко пълнозърнесто брашно).

Започваме да си оформяме зеленчуковите кюфтенца и подреждайки ги в тавата върху хартията за печене. От тази смес се получават около 14 - 15 броя веган кюфтета.

Печем във фурната на 180 градуса за около 20 минути. По време на печенето може да завъртим тавата 1-2 пъти.

Когато ги извадим готови от фурната, е много важно да ги оставим няколко минутки да се отвърнат, за да можем с лекота да ги отделим от хартията.

Поднасяме кюфтетата от леща и спанак топлички гарнирани с пролетна зелена салата с маслини Каламата!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: