Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Постна пухкава питка

Постна пухкава питка

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
Постна пухкава питка
Снимка: Gergana Tsvetanova
2 / 4
03/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Не се притеснявайте - за всички ще има от тази пухкава питка"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 кг
  • прясна мая - 1/3 кубче
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • оцет - 1 к.л.
  • лимонада - 300 мл
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря във водата със захарта и 2 с л брашно.

Брашното се пресява, прави се кладенче и се сипва шупналата мая.Добавят се всички съставки и се замесва хубаво меко тесто.

Покрива се с кърпа и са оставя да втаса за 20 минути. Премесва се отново, дели се на шест равни части.

Всяка се оформя на малка питка. Подреждат се в тава върху намаслена хартия за печене.

Отгоре се маже с кашичка от 2 супени лъжици олио, 1 кафена лъжичка сол и две супени лъжици брашно.

Пече се на 180 градуса за 30-35 минути. Постната пухкава питка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: