Бавно печено пиле с гъби и масло

05/04/2020
"Бързата работа - срам за майстора, точно затова и печеното ни пиле е бавно "
Приготвяне10 мин.
Готвене140 мин.
Общо150 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 147
  • Преглеждания за месеца313
  • Преглеждания за седмицата25
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Измийте, подсушете и опърлете кожичката на пилето, за да премахнете остатъци от перца и мъхчета по нея.

2. Загрейте маслото със зехтина на слаб огън и сложете всички подправки + солта.

Гвоздейчетата карамфил стрийте, само пъпчиците. Мазнината не трябва да завира, а само да се ароматизира.

3. Изцедете сока от двата цитруса и прибавете към ароматното масло. Разтворете и лъжицата мед. С тази смес натрийте обилно пилето отвътре и отвън, като в коремчето налеете 4-5 лъжици поне.

4. Печете на слаба фурна 120 градуса 1 час, после обърнете пилето внимателно, отново го намажете обилно с още от мазнината и продължете печенето, увеличавайки малко температурата. Ако мазнината загаря по дъното на фурната налейте много малко водичка. Гответе още около час.

5. Обелете шапчиците на печурките и ги сложете около пилето цели, полейте ги с течността в тавата и още от маслото ако ви е останало. Полейте и самото печено пиле.

6. Увеличете още веднъж температурата до 180 градуса и печете докато кожичката стане златиста и хрупкава.

През това време и гъбите ще се сготвят, ще поемат ароматите, но и в същото време ще отпуснат от своя вкус в соса. Трябва да останат крехки и сочни, а не свити и жилави.

7. Сервирайте бавно печеното пиле с гъби и масло топло.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар