Начин на приготвяне
В тенжерка на котлона кипваме вода, в която поставяме 30 бр. лозови листа (средна големина), за малко да омекнат.
Изцеждаме листата и ги оставяме да се охладят, докато приготвяме плънката за лозовите сарми.
За плънката: Измиваме ½ ч.ч. лимецов булгур, отцеждаме го от водата и в тенджера на котлон с 1 ч.ч. вода го сваряваме за около 15 минути. Разбъркваме на често, за да не се залепи булгур по дъното. След като е сварен, сваляме тенджерата от котлона.
Измиваме, обелваме и рендосваме на едро ренде - 2 средни моркова, прибавяме ги към булгура.
Измиваме и нарязваме останалите зеленини - 3 перца пресен лук, пресен джоджен 3 малки листенца ( за да не доминира на вкус), киселец - 3 средно големи пресни листа и шепа пресен магданоз / малки листенца. Добавяме шарлан – ½ ч.л.
Овкусяваме с подправките: фина хималайска сол – ½ ч.л., смлян черен пипер – 1/3 ч.л., кимион – 1 щипка, чубрица – 1 щипки и сушен босилек – 3 щипки.
От готовата овкусена смес с помощта на 1 малка чаена лъжичка взимаме по малко булгур и поставяме в лозов лист, като внимателно завиваме / загръщаме лист, за да се оформи малка кръгла сармичка. Всички останали листа завиваме със сместа по същия начин, като оформяме 30 бр. малки сармички.
В тенджера поставяме ветрило – специализирано за варене на пара, и сипваме вода до нивото на ветрилото - не повече. Подреждаме върху него старателно всичките сармички, като внимаваме да не се разгърнат листенцата. Поставяме тенджерата на котлона за 25 минути, докато омекнат лозовите листа.
Лозовите сармички с булгур са готови и може да ги поднесем за обяд.