Начин на приготвяне
Разбъркваме царевичния грис в едната чаша вода до получаване на хомогенна смес.
Останалата вода слагаме на котлон и щом заври, намаляваме котлона и постепенно на тънка струйка наливаме гриса. Бъркаме, докато се сгъсти.
Щом е готов качамакът, изключваме котлона и отстраняваме.
Правим запръжката с масло и червен пипер, като имаме опция да я направим в микровълнова или на тиган.
Ако я правим в микровълнова, слагаме маслото да се разтопи за 30 секунди, след което добавяме 2 ч.л. червен пипер и отново слагаме в микровълновата да се загрее.
Ако използваме тиган, загряваме маслото на тиган, докато се разтопи, добавяме червения пипер и бъркаме, за да не загори.
При сервиране слагаме на дъното на чинията от топлия качамак, поръсваме сирене и поливаме с малко запръжка, след което повтаряме в същата последователност.
Сервираме добруджанския качамак със сирене и бърза запръжка с чаша айрян.
Добър апетит!