Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Добруджански качамак със сирене и бърза запръжка

Добруджански качамак със сирене и бърза запръжка

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k534
Добруджански качамак със сирене и бърза запръжка
Снимка: Габриела
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
2
"Ей това си е - добруджански качамак за облизване на пръсти"

Необходими Продукти

  • царевичен грис - 1 ч.ч. /200 г/
  • вода - 3 ч.ч.
  • сирене
  • червен пипер
  • масло - олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме царевичния грис в едната чаша вода до получаване на хомогенна смес.

Останалата вода слагаме на котлон и щом заври, намаляваме котлона и постепенно на тънка струйка наливаме гриса. Бъркаме, докато се сгъсти.

Щом е готов качамакът, изключваме котлона и отстраняваме.

Правим запръжката с масло и червен пипер, като имаме опция да я направим в микровълнова или на тиган.

Ако я правим в микровълнова, слагаме маслото да се разтопи за 30 секунди, след което добавяме 2 ч.л. червен пипер и отново слагаме в микровълновата да се загрее.

Ако използваме тиган, загряваме маслото на тиган, докато се разтопи, добавяме червения пипер и бъркаме, за да не загори.

При сервиране слагаме на дъното на чинията от топлия качамак, поръсваме сирене и поливаме с малко запръжка, след което повтаряме в същата последователност.

Сервираме добруджанския качамак със сирене и бърза запръжка с чаша айрян.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: