Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена питка с шоколад за Великден

Козуначена питка с шоколад за Великден

Козуначена питка с шоколад за Великден
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Красива и пухкава питка с шоколад за Великден - празникът ще бъде чудесен"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 1 бр. (за намазване)
  • захар - 5 с.л.
  • подсладител - 3 с.л. течен
  • сол - щипка
  • мая - 1 бр. суха
  • олио - 10 с.л.
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • ром - 1 ч.л
  • лимон - 1/2 (кората)
  • брашно - 800 г
  • течен шоколад - 1 кутийка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в 100 мл топло мляко, 2 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Разбийте яйцата със захарта, млякото и ароматите.

Замесете тесто като постепенно вмъквате олиото, меси се дълго време до хубаво еластично тесто. Оставете да втаса след което разделете на 4 или 5 топки.

Разточете ги на еднакви обли кори и започнете да мажете първата с шоколад, слагате втората отгоре и така всички без последната.

Разрязвате ги на 10 части като 2 срещуположни режете по средата и свивате отдолу, а другите 3 от страни усуквате в една посока.

От снимката ще ви стане ясно и лесно ще се ориентирате как да оформите питката с шоколад.

Оставете да втаса, след което намажете пухкавата козуначена питка с разбития жълтък и поръсете със захар.

Печете козуначената питка с шоколад за Великден в загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: