Уникален козунак замесен в хлебопекарна

Уникален козунак замесен в хлебопекарна

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k
10k
4k
5k
5
19/04/2020
"Ако нямате време да приготвите домашния козунак за Великден, извикайте хлебопекарната на помощ"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 008
  • Преглеждания за месеца691
  • Преглеждания за седмицата38
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 170 г + за поръсване
  • мазнина - 1 ч.ч. (масло + олио + мас)
  • подсладител - 2 - 3 ч.л. течен
  • лимонова кора - настъргана, от 1 лимон
  • сол - щипка
  • есенция - 1 ампула течна за козунак
  • ванилия - 1 бр.
  • ракия - 1 с.л.
  • мая - 7 г суха
  • брашно - 850 г
  • локум - 1 кутия
  • бадеми - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко затоплете млякото. Разбийте яйцата със захарта, прибавете млякото, настърганата кора от лимона, ванилията и подсладителя.

Изсипете сместа в хлебопекарната и малка част от мазнината. Изсипете пресятото брашно, солта и маята най-отгоре. Сложете на програма за месене и втасване (при мен е 8-тесто).

Като започне да меси и почти го обърка, започнете да прибавяте лъжица по лъжица от останалата мазнина, докато свърши.

Оставете програмата да свърши, след което извадете тестото и оформете фитили. Сложете локума и сплетете козунака по желание.

Сложете домашния козунак във форми за печене, оставете да втасат, след което намажете с разбит жълтък, бадеми и поръсете със захар. Печете в загрята фурна до златисто.

Уникален козунак замесен в хлебопекарна се получава!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар