Начин на приготвяне
Измиваме яйцата със сапун с топла водичка (в случай че са били в хладилник ги оставяме 1 час на стайна температура).
Подреждаме ги внимателно в тенджера и ги заливаме с вода колкото да ги покрие. Сипваме хималайска сол, която би заздравила черупките.
Започваме да ги варим под капак и след като водата заври, засичаме 5-7 минути, за да бъдат твърдо сварени. След като са готови, внимателно изваждаме с лъжица яйцата от водата.
За тази древна традиция – рисуване с восък, използваме писец, изработен от капачка за буркани Омния, която разрязваме от края към центъра, който завиваме като фуния с фино отворче 1 мм.
Огънатата стабилна окръжност на капачката използваме за дръжка, което изключително улеснява процеса на рисуване и най-вече предпазва от изгаряне при нагряването. Във фунийката поставяме малки парченца восък от църковна свещичка – около 3 грахови зърна.
Запалваме друга свещ и задържайки фунийката над пламъка на свещта разтапяме восъка в нея. Придържайки стабилно яйцето в ръката си, старателно и уверено рисуваме по черупката мотиви и кантчета като постоянно разтапяме восъка за рисуването върху огънчето.
Нарисуваното яйце с восък оставяме да престои 2-3 минути, за да стегне восъкът напълно преди да ги боядисаме.
В 5-6 големи буркана поставяме по 1 метална с.л., която ще нормализира температурите и ще предотврати възможното напукване.
Загряваме около литър и половина вода и веднага след като кипне, наливаме във всеки един буркан по 1 чаена чаша. Внимателно разтваряме боите за яйца, сипваме на буркан по 1 супена лъжица оцет – за фиксиране / стабилизиране на цвета и разбъркваме.
Изрисуваните с восък великденски яйца потапяме в различни цветове от боите, по желание шарим яйцата с памук, потапяме ги или ги оставяме да се боядисат дюс – едноцветни. Времето за престояване в боичките е според желаният наситен цвят.
Изваждаме яйцата и ги поставяме в кутия или кора за яйца, за да се отцедят от боята и изсъхнат.
Следва премахване на восъка като внимателно го изчегъртваме от яйцето, помагайки си с тъпата страна на нож. Изтриваме восъка със салфетка, за да не останат полепнали частици.
За добиване на блясък и насищане на цветовете, обтриваме яйцата със салфетка / памук – с няколко капки шарлан (или олио) и със суха салфетка, леко подсушаваме.
Подреждаме красивите пъстри яйца в плетено панерче.
Старателно украсени традиционни великденски яйца изрисувани с восък – по древна стара техника, запазена през времената.