Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Ориз на фурна»Пролетен ориз с агнешко и лапад

Пролетен ориз с агнешко и лапад

Пролетен ориз с агнешко и лапад
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Този ориз с лапад и агнешко е като символ на пролетта"

Необходими Продукти

  • агнешко - 300 г
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 главичка
  • магданоз - 2 - 3 стръка
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • сол - щипка
  • ориз - 1 ч.ч.
  • гъби - 300 г
  • лук - 2 стръка пресен
  • праз - 1/2 стрък
  • лапад - 1 връзка
  • олио - 100 мл
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • джоджен - 3 - 4 листчета пресен
  • агнешки бульон - 3 ч.ч.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд сложете агнешкото месо, лука и моркова, нарязани на едро, стръковете магданоз, черния пипер и малко сол.

Залейте ги с вода и варете около 2 часа.

След това прецедете бульона - той ще ни трябва за ориза, а месото обезкостете и нарежете на късчета.

Загрейте олиото и в него задушете пресния лук, праз и гъбите, нарязани на дребно, за около 10 минути.

Сложете измития, изчистен и нарязан на дребно лапад.

Добавете ориза и задушавайте още 2-3 минути и прибавете червения и черния пипер, джоджена, нарязан на дребно, агнешкото месо и 1-2 щипки сол.

Разбъркайте добре и налейте 3 ч.ч. от бульона, в който сме варили месото.

Сложете агнешкото с ориз в загрята фурна и гответе около 40 минути на 180 градуса.

Сервирайте и се насладете на вкусният и ароматен пролетен ориз с агнешко и лапад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: