Начин на приготвяне
Нарежете студеното и твърдо краве масло към брашното. Сложете солта и втривайте с пръсти до получаване на трохи. Чукнете яйцето и чрез него обединете трохите в гладка топка маслено тесто. Ако е нужно, сложете лъжица студена вода, за да ви е по-лесно.
Разточете тестото на тънка кора между два пласта хартия за печене. Това е задължително, за да не залепва по точилката.
Махнете горния пласт хартия и другия с тестото приплъзнете в тавичка или форма за тарт с приблизителен диаметър 26 см. Краищата трябва да полепнат по стените, образувайки ръб и ваничка, в която да се разположи плънката. Самото тесто може и да се отлепи и от долния пласт хартия, но има риск да се скъса, тъй че ако предприемете това, бъдете внимателни и също така намазнете предварително формата.
Накълцайте праза и задушете до омекване в маслото с малко сол. За да бъде по-фин вашият солен тарт, може да пасирате и да се получи гладко кремче.
Разпределете го равномерно по дъното на блата и отгоре настържете кашкавала и натрошете синьото сирене.
Разбийте яйцата с щипка сол и към тях налейте сметаната и млякото. Подправете със черен пипер и индийско орехче и разбъркайте.
Сипете течната смес върху другите продукти и тръснете леко, за да навлезе до по-долните пластове.
Печете соления тарт с праз и синьо сирене в загрята на 190-200 градуса фурна до златиста коричка около 25 минути.
Добър апетит!