Начин на приготвяне
Ципурата е вкусна, полезна и подходяща за хора, които държат да се хранят балансирано и здравословно.
100 г прясна ципура съдържат 105 калории. Освен това рибата е богата на омега-3 мастни киселини. Компанията на розмарин е чудесен избор за нея, защото тази риба просто изисква ароматна подправка.
Това е вид риба, която може да бъде ароматизирана по много различни начини, по време на готвене се добавя малко зехтин и краве масло. Нека да започнем! Приготвянето на ципура започва, като първо почистим люспите, минаваме с нож по кожата на рибата, след това също отстраняваме вътрешностите. Измиваме рибата със студена вода и подсушаваме с кухненска хартия.
Измиваме билките, които сме подбрали, а именно - градински чай, дафинов лист, розмарин. Изберете които билки ви харесват. Наример само розмарин е достатъчен с лимон и подправки, ако нямате всички изброени.
Поставяме ги в отвора на рибата, както и резенчета лимон. Правим три прореза на горната част на всяка ципурата и поставяме малко краве масло в прорезите. Така приготвена, ципурата при печенето става с хрупкава коричка от маслото.
Печете рибата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30- 40 минути или докато всичко придобие златист цвят.
През това време си пригответе глазирани печурки на тиган с бяло вино и краве масло, които ще добавим към рибата след около 15 минути от печенето й.
Измийте гъбите и ги нарежете на ивици или цели. Загрейте маслото в тиган и добавете гъбите, гответе 10 минути, като ги разбърквате постоянно. Когато са готови, добавете бялото вино, сол черен пипер и гответе докато се изпари и глазира.
След като мине половината време от печенето на рибата, ги разпределете около рибата и запечете заедно до готовност на рибата. Ако искате да направите ястието си още по-вкусно, можете да добавите цели чери домати или зелени или черни маслини. Добавих към гарнитурата няколко сварени скариди за разкош. Добър апетит!
Приготвената по този начин риба може да се съхранява в хладилник 1-2 дни след приготвянето.
Ципурата с хрупкава коричка е готова.
Коментари