Начин на приготвяне
Набираме от градината пресни листа лапад, джоджен и пресен лук. Измиваме ги и нарязваме на ситно.
В дълбок съд настъргваме обелените и измити картофи и ги разбъркваме със зеленините, яйцето, натрошеното сирене и подправките на вкус – хималайска сол, черен пипер и чубрица.
В голям тиган сипваме малко шарлан и го разстиламе. Постиламе 3 листа - фини кори за баница (които сме разделили на половинки) една върху друга, като намазваме помежду им с шарлан.
Редим ги в различни посоки, така че да изпълнят кръглия тиган и краищата им да стърчат извън него (като на снимките).
Разстиламе и разпределяме равномерно картофената плънка върху корите и прегъваме краищата им навътре. Покриваме плънката отгоре с 2 фини кори, разделени на 4 части и намазани с шарлан, като ги постиламе едни до други с прехлупване.
Намазваме пататника отгоре с шарлан и захлупваме тигана с капак.
Оставяме го за около 20 минути на среден огън до златиста коричка от долната страна.
След това с помощта на чиния или капак обръщаме пататника да се пече от другата страна, като преди да го върнем отново в тигана, добавяме още малко шарлан, за да не залепне.
Оставяме го на среден огън за още около 25-30 минути до тъмен златист цвят.
Готовия пролетен пататник с лапад и готови кори поднасяме още топъл на семейната трапеза.
Ароматен пролетен пататник с лапад и готови кори – хрупкав, засищащ и с чудесен традиционен вкус!
Чудно Вкусно!