Начин на приготвяне
Месото се нарязва на филии, но не до края. Отдолу парчето свинска плешка трябва да остане цяло. Посолява се и се овкусява с подправките.
Морковите и киселите краставички се нарязват на ленти и се поставят в прорезите на месото. Така приготвеното месо се взема с две ръце и се поставя в глинен съд с разрезите надолу.
Месото се намазва с червен пипер. Покрай него се разполагат картофите, нарязани на кубчета, и суровите гъби.
Кравето масло нарязано на парченца се поставя върху месото.
Налива се виното и вода. Течността трябва да е почти на нивото на свинското.
Глиненият съд (гювеч) се поставя в студена фурна и се пече 1 час на 200 градуса.
След това фурната се намаля на 150 градуса и печенето на свинското на фурна продължава още 2 часа и 30 минути.
Бавно печената свинска плешка на фурна се нарязва и се поднася с печените картофи, гъби, поляти със соса.