Начин на приготвяне
Агнешките бутчета се измиват добре и се подсушават. Ако желаете, можете да ги направите на порции (400-500 г), но може и цели, стига да имате подходяща дълбока тава за печене.
В купичка смесете сол, черен пипер, чубрица, червен пипер и олио. Разбъркайте добре и намажете обилно месото с получената смес.
Добре ще е, ако разполагате с дълбока тава с капак за печене, но ако ли не - използвайте дебело алуминиево фолио и пак ще се получи сочното агнешко печено.
На дъното на тавата сложете морков, нарязан на едри парчета, глава стар кромид лук, разрязана на две, и скилидка чесън.
Едно време даже не са ги белили, те са само за аромат. Разпръснете клонките девесил и джоджен. Наръсете едра морска сол.
Сега вече наредете агнешкото месо.
Отгоре покрийте с агнешкото було (кърпата).
Сипете толкова вода, колкото да покрие (но не напълно) месото. Сложете капака на тавата и я поставете в студена фурна.
Стартирайте печене на 250 градуса за 2 часа и след това намалете на 100 градуса и оставете още за 1 час.
Бележка: Ако разполагате с време, ще е добре да приготвите всичко от вечерта, без да наливате вода!
Оставете тавата на хладно и на следващия ден гответе.
По този начин месото ще има време да се маринова и това е гаранция за вкуса му!
Да ви е сладко с това печено агнешко задно бутче.