Печено агнешко задно бутче

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Печено агнешко задно бутче
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Ако и вие не сядате на масата без месце, със сигурност ще се впечатлите от това печено агнешко бутче"

Необходими Продукти

  • агнешко бутче - 2 бр.
  • було - 1 бр. (кърпа)
  • лук - 1 глава кромид
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • девесил - 2 - 3 клонки
  • джоджен - 2 - 3 клонки
  • морска сол - 1 с.л.
  • за марината
  • готварска сол - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешките бутчета се измиват добре и се подсушават. Ако желаете, можете да ги направите на порции (400-500 г), но може и цели, стига да имате подходяща дълбока тава за печене.

В купичка смесете сол, черен пипер, чубрица, червен пипер и олио. Разбъркайте добре и намажете обилно месото с получената смес.

Добре ще е, ако разполагате с дълбока тава с капак за печене, но ако ли не - използвайте дебело алуминиево фолио и пак ще се получи сочното агнешко печено.

На дъното на тавата сложете морков, нарязан на едри парчета, глава стар кромид лук, разрязана на две, и скилидка чесън.

Едно време даже не са ги белили, те са само за аромат. Разпръснете клонките девесил и джоджен. Наръсете едра морска сол.

Сега вече наредете агнешкото месо.

Отгоре покрийте с агнешкото було (кърпата).

Сипете толкова вода, колкото да покрие (но не напълно) месото. Сложете капака на тавата и я поставете в студена фурна.

Стартирайте печене на 250 градуса за 2 часа и след това намалете на 100 градуса и оставете още за 1 час.

Бележка: Ако разполагате с време, ще е добре да приготвите всичко от вечерта, без да наливате вода!

Оставете тавата на хладно и на следващия ден гответе.

По този начин месото ще има време да се маринова и това е гаранция за вкуса му!

Да ви е сладко с това печено агнешко задно бутче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: