Начин на приготвяне
Патладжан се обелва и нарязва на шайби дебели 1 см. Осолява се леко и се оставя да се отцеди за 10-15 мин.
Картофите и лукът се обелват и нарязват на шайби. В тава с малко мазнина се запичат леко лукът и картофите.
Изваждат се и на тяхно място се запичат измитите от солта патладжани. Когато са полу-готови, върху тях се нареждат лукът, картофите и 2 домата, нарязани също на шайби.
Другите 2 домата се прекарват през едро ренде за соса, прибавя се виното, чесъна /смлян/, и подправките .
Залива се със соса постния гювеч и се пече на 200 градуса за 20 мин. до запичане.
Постен гювеч с много зеленчуци сервираме с пухкав царевичен хляб и салата по избор.