Начин на приготвяне
Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят маята, захарта, солта и накрая водата, която трябва да е леко топла.
Замесва се тесто за пърленки. Поставя се в намаслена купа и се покрива със стреч фолио. Тестото се оставя да втаса на топло.
Най-вкусни пърленки се получават, като се изпекат на жарава, но ако нямате възможност - пърленките се опичат на ел. скара.
От втасалото тесто се късат топки с големина на голяма мандарина.
С ръце тестото се разтегля на кръг и се поставя върху скарата.
Ако искате по-хрупкави пърленки на скара, тестото се разтегля по-тънко.
С помощта на четка пърленката се намазва със зехтин.
След като се отбележат ребрата на скарата и пърленката се позачерви, се обръща и отново се намазва със зехтин.
Получават се около 16 бр. много вкусни габровски пърленки на скара.
Приятен апетит!
Коментари