Начин на приготвяне
В малко олио се запържват дребно нарязаните лук, пиперки и морков.
Доматите се обелват и нарязват на дребно. Прибавят се към другите зеленчуци и около 100 мл вода. Сосът се готви почти до готовност, като накрая се прибавя нарязания чесън.
Каймата се омесва с черния пипер, кимиона и чубрицата. Оформят се малки кюфтенца.
Патладжанът се нарязва на колелца, като разреза не трябва да бъде до долу. Посолява се и се оставя да се отцеди горчивата вода. Измива се отново.
В прорезите се поставят кюфтенцата. Патладжаните се разполагат в глинен гювеч и се заливат със соса.
Гювечът се захлупва и се поставя в студена фурна на 200 градуса. След като кебапът започне да се пече, фурната се намалява на 180 градуса и се пече 1 час.
Приятен апетит!
Патладжан кебапът с кайма е готов.