Гъбник

Иван КацаровИван Кацаров
Новак
50
799
169
116
22/09/2020
"Гъбите са главен герой в рецептата за Гъбника, но останалите съставки са също много важни за страхотния вкус"
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
28 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 280
  • Преглеждания за месеца563
  • Преглеждания за седмицата42
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена28

Необходими Съставки

* мерки и количества
Зелник

Начин на приготвяне

Гъбникът е вид зелник и рецептата, която ви представям, е традиционна за пловдивското село Труд.

1. Точените кори се изваждат от хладилника и се оставят да се темперират 15-20 мин на стайна температура. Не разопаковаме корите предварително, защото изсъхват бързо и няма да можем да ги навием. Ако работим по-бавно и има опасност корите да изсъхнат – се покриват с навлажнена и добре изстискана кухненска кърпа.

2. В тенджера се слага олио и масло и когато се сгорещи, слагаме нарязаните на четвъртинки гъби. Не похлупваме с капак, за да се изпарява водата и гъбите да се запържат, а не да се варят.

3. Празът и чесънът се нарязват на ситно и се добавят към гъбите. Вече похлупваме с капак и задушаваме.

4. Подправяме със сол и черен пипер на вкус, сминдух и мащерката (ако е суха). Ако мащерката е прясна, се слага след като гъбите се свалят от котлона.

5. Добавяме булгура, разбъркваме добре и сваляме от котлона. Не чакаме до достигане на кулинарна готовност на булгура, защото при печенето той ще поеме отделените сокове от гъбите, ще се ароматизира и ще се сготви.

6. Плънката се оставя да се охлади напълно. В корите се поставя само охладена плънка. Топлата плънка ще развали тестото. Когато плънката е изстинала, към нея се добавя настърган кашкавал и се разбърква добре.

7. Дъното на тава се намазнява и разполагаме няколко кори, така че краищата им да излизат извън борда на тавата. Останалите кори разделяме на три части.

8. Изсипваме 1/3 от плънката и върху нея накъсваме на по-едри парчета част от корите. Поръсваме ги с олио или разтопено масло.

9. Отгоре слагаме втората 1/3 от плънката и отново кори и мазнина.

10. Слагаме последната 1/3 от плънката и накъсваме последната част от корите. Загръщаме навътре краищата на корите, които са извън борда, и намазваме обилно с масло.

11. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна. Щом сложим баницата с гъби, фурната се намалява на 170 градуса и печенето продължава до готовност.

Гъбник се приготвяше и зимата със сушени гъби. Те се накисваха предварително във вряла вода. Слагаше се повече праз, като той се задушаваше първи, след това се слагаше повече булгур и се добавяха гъбите и течността им. След охлаждане на плънката, отново се добавяше кашкавал.

При добавяне на булгура може да се добави 100 мл вино, да остане на котлона за 2-3 минути, за да се изпари алкохолът и да се продължи по рецептата. Комбинацията от гъби, праз, мащерка и вино е уникална.

В италианската кухня има подобна рецепта за лазаня - в гъбената плънка се слага пармезан, в бешамела се слагат сушени гъби, а на всеки ред на лазанята върху плънката се подрежда моцарела.

Красива и лека метална незалепваща тава в цвят крем 28 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Красива и лека метална незалепваща тава в цвят крем 28 см
26.59 лв.
Виж ››

Очарователна метална тава, която ще сготви всичко, което сложите в нея - и във фурна, и на котлона. Тавата е с незалепващо покритие, почиства се лесно и има приятен кремав цвят. Удобна за съхранение на храната.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар