Начин на приготвяне
В купа разбиваме яйцата, захарта, млякото, ванилията, лимонената захар и захарта с ром.
Собавяме кваса и пресяваме брашното директно в сместа. Разбъркваме и започваме да месим. По време на месенето добавяме по малко от олиото, като си намазняваме с него ръцете.
Когато вкараме всичкото олио в тестото, продължаваме да месим още 3-4 минути и оформяме тестото на топка.
Поставяме го в купата и покриваме с фолио. Оставяме тестото за козунак да втасва 3 часа.
След това го нарязваме на части с големината на яйце. Оформяме всяко парче тесто на топка и след това го раздърпваме с пръсти.
Поставяме по малко стафиди и червени боровинки във всяко парче тесто и усукваме на фитилчета.
Сплитаме ги на малки плитки и ги подреждаме една до друга в тефлонова тавичка. Покриваме пак с фолио и оставяме да втасат втори път за около 10 часа до утрояване на обема.
Загряваме фурната на 180 градуса.
Поръсваме козунака с нарязани бадеми и захар и слагаме във фурната да се пече.
Печем сполучливия козунак с квас около 30-35 минути.
Сполучливия козунак с квас е готов.