Начин на приготвяне
Водата се затопля. Към нея се прибавят маята, солта и захарта. Добавят се 3 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да шупне. В тава се пресява брашното. Прави се кладенче.
Яйцето се чуква, жълтъкът се отделя в малка купичка, а белтъкът се добавя към шупналата мая. Добавя се и олиото. Сместа се разбърква. Изсипва се в кладенчето от брашно. Замесва се меко тесто, като постепенно се поема от брашното.
Готовото тесто се поръсва с брашно и се оставя да втаса на топло.
Лападът се измива. Попарва се за няколко минути в гореща вода. Отцежда се добре и се нарязва. Слага се в голяма купа. Чесънът и лукът се почистват и нарязват на ситно. Добавят се в купата. Добавят се джодженът и червеният пипер. Разбърква се.
Втасалото тесто се разделя на 2 части, като едната трябва да бъде 2 пъти по-голяма от другата. Подготвя се намазнена тава. По-голямата част от тестото се разточва във формата на съда, като трябва да бъде по-голям блатът, за да покрие и стените на съда.
Върху блата от тесто се разстила сместа от лапад. Поръсва се със сирене. Останалото тесто се разточва отново във формата на съда. То ще се използва като капак.
Покрива се и ръбчетата на долния и горния блат тесто се притискат добре, за да се затвори пълнената питка.
Жълтъкът се разбива със супена лъжица олио и вода. Питката се намазва. Поръсва се със сусама. Правят се няколко разрезчета във формата на кръстчета. Пълнената питка с лапад се пече до готовност.