Начин на приготвяне
Загрейте маста или маслото заедно с олиото само колкото да се разтопи.
Натрошете маята при леко затопленото до 37 градуса прясно мляко. Сложете и захарта и разбъркайте, за да се разтворят. Оставете маята да се активира за 10 минути, като покриете съда.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче в средата. В него сипете 3/4 от мазнината, солта, киселото мляко на стайна температура, едното разбито яйце с белтъка на второто и шупналата мая.
Забъркайте тесто, което ако прецените че е рядко добавете още брашно, докато спре да ви лепне.
Месете около 5-6 минути върху плот до постигане на гладкост и еластичност, без да прекалявате с брашното, за да не става твърдо. За да не ви лепне, топвайте ръцете си в разтопената мазнина.
Приберете тестото в купата, покрийте и оставете да втаса за 1 час.
Разделете на 6 части втасалото тесто, оформете ги на топки и потапяйте в мазнина. Всяка разточвайте на тънка кора и половината наръсете със сирене, другите намажете с лютеница.
Може и комбинирано - мажете тънък пласт лютеница и поръсвате със сиренце. Аз съм ги направила поотделно, но предполагам, че е еднакво хубаво и по двата начина.
Ако ви остава мазнина, поръсвайте и с нея върху разточените кори.
Всяка от корите с плънка за тутманика навивайте, издърпвайте краищата, за да се издължи, но внимавайте да не се скъса. Завийте на охлюв в тава, покрита с хартия за печене или намазнена.
Оставете вития тутманик да втаса още веднъж и бухне, след това намажете с разбит с малко вода жълтък, който ви е останал от второто яйце.
Печете вития тутманик с лютеница и сирене на 180 градуса в предварително загрята фурна докато хубаво се зачерви, 30-35 минути.
Добър апетит!
Коментари