Вит памук тутманик

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
15k
3k
10k
18
01/11/2020
"Пухкав вит тутманик - бързо се разрязва и още по-бързо се хапва, особено когато все някой минава покрай тавата"
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 136
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата13
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете топлите прясно мляко и вода, разтворете маята в тях и добавете олиото, белтъците, разбъркайте.

Прибавяйте пресятото брашно малко по малко, като след втората чаша добавете и солта.

Продължавате с прибавянето на брашно до меко и еластично тесто. Покрийте тестото и оставете на топло да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на 10 еднакви по големина оформени топки.

Всяка топка последователно разтягате на тънка кора, като загребвате с пръсти от мекото масло, поставяте на топчето и внимателно с пръсти разтягате.

Настържете малка част от сиренето върху нея и навийте на руло. Полученото руло оставете да се отпусне, докато разтворите и оформите всички кори на рула.

Започнете да издърпвате (доколкото е възможно) и усуквате всяко руло, като започнете от първото и т.н. Навийте усуканите рула в тава, намазана с масло, като започнете от средата на тавата и така до край.

Останалото масло разпределете върху вития тутманик и оставете за 30 минути да втаса. След което разбийте жълтъците с киселото мляко и намажете.

Поставете тавата с вашия вит памук тутманик в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете до златисто кафяв цвят и готовност за около 35 минути.

Много вкусен и пухкав тутманик се получава!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Виктория Бурова
Ще го пробвам!
0
0