Начин на приготвяне
В купа смесете топлите прясно мляко и вода, разтворете маята в тях и добавете олиото, белтъците, разбъркайте.
Прибавяйте пресятото брашно малко по малко, като след втората чаша добавете и солта.
Продължавате с прибавянето на брашно до меко и еластично тесто. Покрийте тестото и оставете на топло да удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на 10 еднакви по големина оформени топки.
Всяка топка последователно разтягате на тънка кора, като загребвате с пръсти от мекото масло, поставяте на топчето и внимателно с пръсти разтягате.
Настържете малка част от сиренето върху нея и навийте на руло. Полученото руло оставете да се отпусне, докато разтворите и оформите всички кори на рула.
Започнете да издърпвате (доколкото е възможно) и усуквате всяко руло, като започнете от първото и т.н. Навийте усуканите рула в тава, намазана с масло, като започнете от средата на тавата и така до край.
Останалото масло разпределете върху вития тутманик и оставете за 30 минути да втаса. След което разбийте жълтъците с киселото мляко и намажете.
Поставете тавата с вашия вит памук тутманик в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете до златисто кафяв цвят и готовност за около 35 минути.
Много вкусен и пухкав тутманик се получава!
Коментари