Начин на приготвяне
Здравейте! Приготвих свински ребра с бейби картофки и витаминозна гарнитура. Кой каза, че мъжете не можем да се храним здравословно!
Първият ми съвет е да използвате по възможност повече домашни продукти. В случая аз успях да си намеря домашни свински ребра, чесън, бейби картофки, червено цвекло, зелена ябълка и чубрица заради сезона.
Вторият ми съвет е да отделите време и да мариновате ребрата предварително. Да ги оставите в хладилник за 5-6 часа и тогава да започнете рецептата.
А ето я и нея:
Мариновам ребрата със соевия сос, лимонов сок от 1/2 лимон, чубрицата, пушения червен пипер, джинджифил и сол (имайте предвид, че соевият сос също е солен). Всичко се случва в тавичката, в която ще готвя после.
Добавям прясното мляко (изберете висок процент масленост) и започвам да масажирам месото, за да се натъркат в него добре подправките. Готвя маринованите ребра, без да ги разрязвам, шпиковам или дупча. Искам да хванат коричка отвън и да са крехки отвътре (както е показано на снимките), без да прониква прекалено много марината. Все пак готвя домашно отгледано месо.
Измивам картофките и ги подреждам в тавата.
Тавата, която съм избрал, не е много голяма и на дъното се образува сосче от маринатата. Затова поставям ребрата с костта надолу и с кожата нагоре. Измивам две чили чушлета и правя само един разрез през средата от стъбълцето до връхчето преди да ги поставя в тавата. На края заливам само месото с меда и поставям половината масло върху него.
Покривам с фолио и слагам в предварително загрятата на 250°С фурна. Пека 30 минути така, след което намалявам на 160°С и пека още 60 мин.
След това махам фолиото и обръщам месото и картофките, заливам месото с един шот водка и поставям в сосчето намачкани 5 скилидки чесън (слагам чесъна на края, защото колкото повече се готви - толкова повече губи свойствата и ароматите си).
За още 30 мин. въртя месото и картофките, когато видя че потъмняват отгоре (може да е 3 или 4 пъти). Добавям малко масло при всяко завъртане.
Вадя тавичката от фурната и я оставям на стайна температура докато правя изключително лесната салата. Настъргвам ябълка с кората и обелено червено цвекло (препоръчвам Ви да добавите и моркови).
Овкусявам по мой вкус (лимонов сок от 1/2 лимон, соев сос, зехтин и сол). Може да се поглезите и с настъргани орехи върху салатата, но тук идеята е да блеснат ребрата.
След като месото си е починало от фурната, го режа между ребрата, разпределям на порции и сервирам!
Бон апетит!
Свинските ребра с бейби картофки са страхотни!