Начин на приготвяне
Затоплете до телесна температура 350 мл от водата и в нея разтворете меда, маята и 150 г от брашното. Покрийте съда и оставете за 20 минути. Трябва хубаво да бухне и ще се надигне, затова имайте го предвид и нека съдът ви е по-обемен за целта.
Към пухкавата смес пресейте останалото брашно (заделете само 10 г от него, които ще ви трябват на по-късен етап) със солта и замесете меко тесто. Може да си добавяте брашно, за да не лепне, но не допускайте тестото да стане твърдо.
С намазнени ръце също бихте предотвратили лепненето.
Приберете в купата, като я намажете с олио предварително. Покрийте и оставете за час в топло помещение.
Разделете тестото на 4 равни части. Отново намазнете ръцете си и разтеглете всяка част в овална, леко продълговата форма.
Поставете в широка тава, покрита с хартия за печене, поръсена със царевично едросмляно брашно. Може хлябът да се оформи и директно в тавата, като се притиска и разтегля с пръсти.
Аз побирам по 2 плоски хляба наан в една тава, за да има и малко разстояние между тях, тоест използвам две тави.
Двете тавички покрийте с кърпи и оставете хлябовете да втасват още 20-30 минути.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Смесете останалите 60 мл вода със 10 г брашно и содата бикарбонат. Намажете хлябовете наан с тази смес и с тъпата страна на ножа направете по 4 вдлъбнатини по дължина с леко притискане.
Поръсете два от хлябовете със сусам, а другите два с маково семе.
Изпечете до златист загар в загрятата фурна (20 минути на тава)
Охладете върху решетка, за да може долната коричка да остане хрупкава.
Иранският хляб се поднася и топъл, а ако остане за следващия ден, се претопля леко във фурната или на тиган, за да стане хрупкав отвън и мекичък отвътре.
Добър апетит!