Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Ирански хляб (Naan barbari)

Ирански хляб (Naan barbari)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ирански хляб (Naan barbari)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Ароматът на топлия хляб вкъщи ще донесе семеен уют, който още повече ще ви сближи с близките ви"

Необходими Продукти

  • брашно - 530 г
  • мая - 15 г жива
  • вода - 410 мл
  • сол - 1 ч.л. с връх
  • мед - 15 г
  • царевично брашно - около 4 с.л. или грис
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • олио - за намазняване на купата и ръцете
  • сусам - 2 с.л.
  • маково семе - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете до телесна температура 350 мл от водата и в нея разтворете меда, маята и 150 г от брашното. Покрийте съда и оставете за 20 минути. Трябва хубаво да бухне и ще се надигне, затова имайте го предвид и нека съдът ви е по-обемен за целта.

Към пухкавата смес пресейте останалото брашно (заделете само 10 г от него, които ще ви трябват на по-късен етап) със солта и замесете меко тесто. Може да си добавяте брашно, за да не лепне, но не допускайте тестото да стане твърдо.

С намазнени ръце също бихте предотвратили лепненето.

Приберете в купата, като я намажете с олио предварително. Покрийте и оставете за час в топло помещение.

Разделете тестото на 4 равни части. Отново намазнете ръцете си и разтеглете всяка част в овална, леко продълговата форма.

Поставете в широка тава, покрита с хартия за печене, поръсена със царевично едросмляно брашно. Може хлябът да се оформи и директно в тавата, като се притиска и разтегля с пръсти.

Аз побирам по 2 плоски хляба наан в една тава, за да има и малко разстояние между тях, тоест използвам две тави.

Двете тавички покрийте с кърпи и оставете хлябовете да втасват още 20-30 минути.

Загрейте фурната до 180 градуса.

Смесете останалите 60 мл вода със 10 г брашно и содата бикарбонат. Намажете хлябовете наан с тази смес и с тъпата страна на ножа направете по 4 вдлъбнатини по дължина с леко притискане.

Поръсете два от хлябовете със сусам, а другите два с маково семе.

Изпечете до златист загар в загрятата фурна (20 минути на тава)

Охладете върху решетка, за да може долната коричка да остане хрупкава.

Иранският хляб се поднася и топъл, а ако остане за следващия ден, се претопля леко във фурната или на тиган, за да стане хрупкав отвън и мекичък отвътре.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: