Начин на приготвяне
Приготвянето на печена пълнена патица във фурната не създава особени проблеми дори за най-малко опитните в кухнята.
Пълнежът е лесен, направен е от прости съставки и не изисква много време.
Въпреки че сте закупили патица, която вече е почистена, със сигурност ще трябва да се въоръжите с пинцета (както и търпение), за да почистите допълнително птицата си, като премахнете малки остатъци от перата.
Нека приготвим пълнежа:
Извадете сърцевината от хляба и я поставете в купа. Изсипете краве мляко върху сърцевината на хляба и омесете съставките до гладка смес. Нарежете грубо кестените и ореховите ядки.
Обелете ябълките, след това ги нарежете на кубчета. Запържете ябълките с малко олио или масло, докато станат златисти. Овкусете патицата със сол и черен пипер както отвън, така и отвътре.
Добавете чесън и кориандър към хляба, след това подправете плънката със сол и черен пипер на вкус. Добавете нарязаните кестени, орехи и пържени ябълки в купата, след това разбъркайте съставките, докато се смесят добре.
Добавете ситно нарязан копър на вкус, след това отново смесете съставките.
Напълнете патицата с пълнежа, натиснете добре, така че сместа да е приятна и компактна отвътре, затворете отвора, като фиксирате с дървени пръчки, така че по време на готвене да не излиза.
Поръсете няколко грубо нарязани скилидки чесън върху пълнената патица.
Поставете патицата върху тавата, добавете клонче розмарин, няколко стръка мащерка и чесън. Поръсете сока на половината портокал. Не е необходимо да използвате друга мазнина (олио или масло), тъй като патицата ще бъде достатъчна, за да освободи необходимото количество мазнина.
Излейте половината бира и около 100 мл вода или бульон около патицата.
Покрийте тавата с фолио, след това я поставете във фурната при 160°C с вентилатор за 45 минути.
След това време отстранете фолиото от тавата. Поръсете с останалата бира, добавете сока от другата половина портокал и оставете да се готви за около 1 час непокрита.
Поставете тавата обратно във фурната при 180°C за около час или докато пълнената патица стане кафява.
Препоръчвам ви да проверявате на всеки 20 мин дали горната част на патицата не потъмнява прекалено много, от време на време я мокрете със соса в тенджерата.
Извадете тавата от фурната, покрийте печената патица с фолио и изчакайте около 30 минути, преди да сервирате, да се стегне пълнежът и почине месото.
Нарязвате патицата по желание и я сервирайте заедно с пълнежа (това е препоръчително).
Съвети за рецепта за печена пълнена патица
Препоръчвам ви да комбинирате кестените винаги с малко орехи, така става по-вкусна и ароматна плънката, можете да заменяте ябълките с други плодове и дори сушени кайсии но ядките комбинирайте.
Патицата е деликатес, който ще зарадва всички гастрономи. В много страни вкусната печена патица с кестени замества традиционното коледно печено пуешко.
Патицата обаче често се сервира през есенно-зимния период и е една от най-ценените класически рецепти за патица.
Насладете се на рецептата за най-вкусната патица с кестени.