Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печена патица»Най-вкусната патица с кестени

Най-вкусната патица с кестени

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Най-вкусната патица с кестени3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
210 мин.
Порции
8
"Всяка минути си струва приготвянето на най-вкусната патица с кестени"

Необходими Продукти

  • патица - 2.5 кг
  • хляб - 600 г сърцевина на бял
  • краве мляко - 200 мл
  • орехови ядки - 80 г
  • ябълки - 1 кг сладки
  • кестени - 100 г, около 10 бр. сварени
  • олио - 3 с.л. или масло 50 г
  • сол
  • бял пипер
  • черен пипер - на вкус
  • чесън на прах - 1 ч.л. или 3 - 4 скилидки чесън нарязан ситно
  • чесън - 4 скилидки, нарязани на едро
  • кориандър - 1 ч.л. на прах
  • копър - 1 с.л.
  • мащерка - 4 стръка
  • розмарин - 2 клончета
  • портокали - 1 или 2 по избор
  • тъмна бира - 330 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвянето на печена пълнена патица във фурната не създава особени проблеми дори за най-малко опитните в кухнята.

Пълнежът е лесен, направен е от прости съставки и не изисква много време.

Въпреки че сте закупили патица, която вече е почистена, със сигурност ще трябва да се въоръжите с пинцета (както и търпение), за да почистите допълнително птицата си, като премахнете малки остатъци от перата.

Нека приготвим пълнежа:

Извадете сърцевината от хляба и я поставете в купа. Изсипете краве мляко върху сърцевината на хляба и омесете съставките до гладка смес. Нарежете грубо кестените и ореховите ядки.

Обелете ябълките, след това ги нарежете на кубчета. Запържете ябълките с малко олио или масло, докато станат златисти. Овкусете патицата със сол и черен пипер както отвън, така и отвътре.

Добавете чесън и кориандър към хляба, след това подправете плънката със сол и черен пипер на вкус. Добавете нарязаните кестени, орехи и пържени ябълки в купата, след това разбъркайте съставките, докато се смесят добре.

Добавете ситно нарязан копър на вкус, след това отново смесете съставките.

Напълнете патицата с пълнежа, натиснете добре, така че сместа да е приятна и компактна отвътре, затворете отвора, като фиксирате с дървени пръчки, така че по време на готвене да не излиза.

Поръсете няколко грубо нарязани скилидки чесън върху пълнената патица.

Поставете патицата върху тавата, добавете клонче розмарин, няколко стръка мащерка и чесън. Поръсете сока на половината портокал. Не е необходимо да използвате друга мазнина (олио или масло), тъй като патицата ще бъде достатъчна, за да освободи необходимото количество мазнина.

Излейте половината бира и около 100 мл вода или бульон около патицата.

Покрийте тавата с фолио, след това я поставете във фурната при 160°C с вентилатор за 45 минути.

След това време отстранете фолиото от тавата. Поръсете с останалата бира, добавете сока от другата половина портокал и оставете да се готви за около 1 час непокрита.

Поставете тавата обратно във фурната при 180°C за около час или докато пълнената патица стане кафява.

Препоръчвам ви да проверявате на всеки 20 мин дали горната част на патицата не потъмнява прекалено много, от време на време я мокрете със соса в тенджерата.

Извадете тавата от фурната, покрийте печената патица с фолио и изчакайте около 30 минути, преди да сервирате, да се стегне пълнежът и почине месото.

Нарязвате патицата по желание и я сервирайте заедно с пълнежа (това е препоръчително).

Съвети за рецепта за печена пълнена патица

Препоръчвам ви да комбинирате кестените винаги с малко орехи, така става по-вкусна и ароматна плънката, можете да заменяте ябълките с други плодове и дори сушени кайсии но ядките комбинирайте.

Патицата е деликатес, който ще зарадва всички гастрономи. В много страни вкусната печена патица с кестени замества традиционното коледно печено пуешко.

Патицата обаче често се сервира през есенно-зимния период и е една от най-ценените класически рецепти за патица.

Насладете се на рецептата за най-вкусната патица с кестени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: