Начин на приготвяне
Слагаме ориза с малко вода да заври, похлупваме с капака и оставяме така, докато поеме водата.
Свински бял дроб, месото и сърцата нарязваме на ситно и ги слагаме в дълбок съд.
Към тях добавяме дребно нарязаните сланина праза, лука, ориза, поръсваме със солта, черния пипер, бахара и индийското орехче и омесваме добре.
Започваме да пълним свинския бахур с помощта на фуния и месомелачка, като не използваме режещия нож.
Напълваме сместа в червата, без да ги натъпкваме, като ги завързвате макрая.
Надупчваме домашният бахур на места с дебела игла.
Нареждаме бахура в тенджера с дъно, покрито с решетка или гладки лозови пръчки.
Изсипваме вода да го покрие и поставяме на умерен огън.
Варим до сваряване на бахура.
Изваждаме и оставяме да изстине и тогава консумираме домашия бахур с праз.