Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват много добре. Всяка тиквичка се нарязва на три части, като се премахват краищата.
Всяка част се издълбава с чаена лъжица и се нареждат в тава, в която ще се пече.
Празът се почистват и измива много добре.
Нарязва се на ситно и се изсипва в тиган с незалепващо покритие.
Гъбите се измиват много добре и се нарязват на ситно. Прибавят се към праза.
Залива се със зехтин и се задушават до пълното омекване на праза и гъбите.
Пащърнанакът се измива, обелва и настъргва на ренде, като се прибавя към сместа.
Джодженът се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно и се прибавя към сместа. Разбърква се много добре.
Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към зеленчуците.
Разбърква се 3 мин, прибавя се черен пипер и сол, след което се отстранява от огъня. Оставя се да се охлади за 20 Мин.
Тиквичките се напълват със сместа. Заливат се с вода до половината.
Тавата с апетитните пълнени тиквички се завива с фолио и се пече 60 мин на 180 градуса.
Жълтъците за соса Авголемоно се отделят. Лимонът се изтисква и се прибавя към яйцата.
Прибавят се брашното. Разбърква се много добре с тел.
След като тиквичките се изпекат, с топъл сос от тавата се разрежда соса от жълтъци внимателно и продължително, след което се изсипва в тавата.
Върху всяка тиквичка се слага парче моцарела.
Пълнени тиквички със сос Авголемоно се пече се 10 мин на 180 градуса.